Blog

„Már szépnek lenni is egészen bonyolult valami.” (Márai Sándor)2022-01-24

Január 6-tól hivatalosan is kezdetét vette a farsang, az önfeledt vigadozás, a bálok, a hagyományokat őrző huncutságok időszaka. Megválasztják a bálkirálynőt, amely cím, valljuk be Hölgyeim, többeknek vágya. Persze tudunk olyan hölgyről is, aki nem hogy bálkirálynő, hanem egyenesen Magyarország és egyben Európa első szépségkirálynője lett. Egy keszthelyi lány, Simon Böske. A fiatal lány előbb a Keszthelyi Korzó Szépe, majd a Balaton Tündéreként jutott el a párizsi Miss Európa versenyig, amit meg is nyert. Mindez 1929-ben történt, amikor a világ a feje tetején állt és a keszthelyi szépség leginkább a származása miatt került középpontba, az antiszemita tüntetők nem kímélték. A szponzorok viszont ajándékokkal bombázták, ráadásul egy Balaton-parti nyaralót is felajánlottak neki. Hamar belecseppent a pezsgő irodalmi életbe: Márai mellett például Karinthy Frigyes készített interjút vele.

 

 

 

Azok a régi szép idők, ugye? Valóban olyan szépek voltak? Nos, akik kíváncsiak, hogy milyen múltbéli titkokat rejt Keszthely, vegyenek részt azokon a sétákon, amelyet a Festetics kastély történész-muzeológusa vezet. Megismerhetik „Egy csendes fürdőváros bűnös titkait” Keszthely fekete krónikájából, a korabeli bűnügyi hírek és tudósítások segítségével. A séta az 1900-as évek első évtizedébe kalauzolják el az érdeklődőket, ahol szó esik többek között párbajról, egy éjszakai hajtóvadászatról, a Festetics-szobor első karácsonyáról, a fogorvos-háborúról és egy testvérpár tragédiájáról is, amely sokáig az újságok szörnyű szenzációja volt. Akik kevésbé izgalmas történetekre vágynak, megismerhetik a Festeticsek nyolc generációjának hétköznapi történeteit, többek között egy rejtélyes afrikai vadászat hátterét, egy grófi esküvő menüsorát, a hévízi tó és a főnemesi család kapcsolatát, valamint a kastély és a város fénybe borulásának történetét.

A múltbéli kalandozások után javaslom sétálgassunk a mában. A Monarchia korát idézi Keszthely Balaton-parti “főtere”, melyen a Csik Ferenc sétány is áthalad. A sétány a Balaton egyik legszebb korzója. Nevét az 1936-os ötkarikás versenyen olimpiai aranyat nyert úszóról kapta, aki a szigetfürdő és a móló között kibójázott területen tanult meg úszni.

Mennyi és mennyi titkot és érdekességet rejt ez a kisváros. Ha majd gyönyörködnek a 21. századi otthonuk teraszáról a panorámában, idézzék maguk elé a képet, amint Simon Böske végigvonul a korzón, vagy a kis Csík Ferike próbálgatja az első tempókat a Balatonban. Keszthely varázslatos.

Ajánlatkérés