Blog

Ha lúd, legyen kövér 2021-11-04

Mindenki ismeri ezt a szólást, de a jelentését is? Nagyon egyszerű. Ha valamit csinálunk, azt csináljuk teljes odaadással és fejezzük is be. Nos, így vagyunk mi a Helikon Terasszal. Egyik kitétel sem hiányozhat. Azt is szokták mondani, hogy az első házat az ellenségünknek, a másodikat a barátainknak és a harmadikat magunknak építjük. A tervezők és mi, a beruházók jelentős szakmai múlttal rendelkezünk, tehát e Helikon Terasz olyan, mint ha magunknak építenénk. Befektetésnek, saját otthonnak, vagy nyaralónak is tökéletes választás ha egy panorámás lakást szeretne Keszthely vízpartján. 

Kicsit elkanyarodtam a mostanra tervezett témától. Tehát lúd és november és Szent Márton napja. A püspöké, akit a libák gágogása árult el. A középkorban az egyik legkedveltebb szent volt, hiszen a gazdák, a katonák és koldusok felett őrködött. Egész biztos megfordult Keszthely környékén is, ugyanis nem véletlenül nevezik a Balaton-felvidék egyes szakaszait Szent Márton útnak, amely egyben lehet tematikus túra útvonal, de zarándoklat is. A túra első szakasza Keszthelyen kezdődik, a Festetics kastély kertjéből, az egykori Szent Márton templom emlékhelyéről, majd a Szent Miklós temetőkápolnájához visz Szent Márton freskójához. Innen Vörsre vezet az út, a Szent Márton püspök templomba. Ide érdemes advent időszakában is ellátogatni. 1948 óta advent első vasárnapjára a templomban építik fel Európa legnagyobb természetes anyagokból, mohából, zuzmókból, élethű figurákból készülő beltéri híres betlehemét, amely Európa egyik, ha nem a legnagyobb templomon belüli betleheme. Zalaszentmártonban a Szent Márton templom és „lábnyom” pedig kapcsolódik az európai Szent Márton úthoz. A túra útvonalának még van három szakasza, de aki nem szeretne ennyire elmerülni Szent Márton örökségében, egy hagyományos Márton napi libavacsorával még adózhat a hagyományoknak. A Márton napi lakoma tulajdonképpen Karácsony előtt a 40 napos böjt utolsó ünnepnapja volt. Jó hír, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozza. Gondolom ez a kényelmes nappalinkban, legfeljebb házi kedvenc jószágunk társaságában és családunkkal, barátainkkal elfogyasztott vacsora esetén nem annyira lényeges szempont. Viszont ne felejtsünk el ”Márton poharával” koccintani, hiszen ekkorra már kiforrt az újbor.

Okvetlen nézzék meg a liba mellcsontját, ha már a finom húsát lefejtették. Ha fehér és hosszú, akkor elnyúló, kemény, fagyos tél lesz, amennyiben viszont rövid és barna, akkor inkább enyhe, saras. Nem mindegy, hogy az ablakunkból látható balatoni panoráma milyen arcát mutatja.

Jó étvágyat a libához.

 

Ajánlatkérés