Blog

Egy hajóban evezünk2022-02-14

A cím alapján gondolom most egy kicsit filozofikus írást várnak arról, hogy a Helikon Terasz megálmodóit és a leendő tulajdonosokat milyen közös cél vezérli, milyen közös elképzelések valósulhatnak meg egy álomotthon érdekében.

Nos, még véletlenül sem erről lesz szó. A tél szorításából szeretném Önöket kiszabadítani, ami Keszthely környékét tekintve, nem olyan nehéz.

Persze a tél is tud csodákat produkálni. Milyen fantasztikus látvány, amikor a gyönyörű panorámájú teraszról a jégbe fagyott Balaton a víz, a szél és fagy által alkotott fantasztikus képződményeit tárja elénk. Ezzel azért nem minden évben ajándékoz meg a természet, így amíg a „jégvarázs” bekövetkezik, evezzünk melegebb vizekre. És ezt értsék szó szerint.

A Hévízi csatorna egy lépésre van csak a Hévízi tótól, abból ered, és 2-8 m-es szélességű medrében a 22 Celsius fokos víz 12 km megtétele után, ami csodálatos természeti környezetben halad, a Zala folyóba torkollik. Nem véletlen, hogy számos vízitúra egyesület szervez ide téli evezős programokat.

A patak felett lebegő páraréteg, a rengeteg tündérrózsa, a part menti mocsaras lápvidék, az állatvilág közelsége meseszerű hangulatot ad a túrának. Igaz nagykabátban, sapkában és kesztyűben evezünk, de éppen ez ebben a különleges.

A legjobb, hogy nem kell hozzá evezős tudomány, hiszen vízmélysége mindössze 0,5-1,5 m között változik, sebessége 1-2 km/h, így az abszolút kezdő kenusok és kajakosok is megbirkóznak vele.

A túrákat március 15-ig szervezik és a természetvédelmi terület miatt engedélyhez kötött, ezért csak szervezett formában lapátolhatunk. 

A meleg víz pedig nemcsak egyedi életkörülményeket teremt a csatornában, ami mind Magyarország, mind Európa-szerte egyedülálló, hanem trópusi folyókra emlékeztető növényflórát, valamint halfaunát alakít ki, sőt hazánk egyetlen gyógyvizes szabadstrandja. Nyáron 38 Celsius fok körüli vízhőmérséklettel.

Próbálják ki! Amikor pedig  feltöltődve, élményekkel telve hazatérnek kényelmes otthonukba, gondoljanak Müller Péter szavaira és értelmezzék úgy, ahogy szeretnék.

"Boldogság az, amikor az ember megérkezett, behúzza evezőjét és azt mondja: megérkeztem, nem megyek tovább”

 

fotó:  forrása Hévíz.hu

Ajánlatkérés