Blog

A leghálásabb vendégek2022-01-19

Az egyik legjobb dolog, amikor berendezkedünk új otthonunkba és először hívhatjuk meg családtagjainkat, barátainkat, hogy büszkén mutassuk meg a lakás legapróbb szegletét is. A legnagyobb mínuszokban is kituszkoljuk őket a teraszunkra, mert látniuk kell a panorámát. Sütünk, főzünk, mert az okos konyha csodáit is be kell mutatnunk, meg egyébként is, mert jó házigazdák vagyunk. Nyilván a meghívottak méltányolják igyekezetünket és remélhetőleg velünk együtt örülnek. (Aki nem örül, azt ne hívják meg legközelebb).

 

Vannak hívatlan vendégek is, akik viszont valóban a leghálásabbak lesznek. Parányiak, néha csak akkor vesszük észre őket, amikor télen a teraszunk korlátján fázósan gubbasztanak. Ők a madarak.

Számos madár él a Balatonnál, ugyanúgy, mint máshol, cinkék, rigók, vörösbegyek, meggyvágók…. Biztosan elfér számukra a teraszunkon a madáretető, kifüggesztett cinkegolyók. Aki szeretne a kényelmes nappalijából gyönyörködni a kis vendégekben és szívesen látja őket, azért nézzen utána, hogy mivel etetheti, nehogy a jó szándék által vezérelve rosszat tegyen.

Persze sokkal látványosabb a hattyúkat a partról etetni, de van egy rossz hírem, ne! A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak teljesen felesleges etetésének – bármennyire nem szeretnénk is ezt hallani – semmi köze a madarak segítéséhez. Éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli pusztulásra az állatokat!

Ha megszerették kis vendégeiket és azért néha kimozdulnának télen is a kényelmes otthonukból, javaslom, keressék fel a badacsonylábdihegyi strandon található Ökoturisztikai Látogatóközpontot.

Tucatnyi madárfaj, köztük néhány különlegesség is téli otthonának, vagy átmeneti szállásának tekinti a strandot. A nádasból és a gyékényesből felbukkanhat egy jégmadár, sőt a vidra is. A sokaság nyilván nem véletlen, hiszen a téli gondoskodást itt bőven megkapják. Igaz néha áldozatokat követel, mert idevonzza a ragadozó madarakat és bizony nekik a csipegető kis tollasok a táplálékuk, de hát ez a természet törvénye.

Fotó: Madáretető; (Somogyi László, Ökoturisztikai Látogatóközpont)

Vizuális típusként látom magam előtt a képet, amint majd nyáron, a teraszon pihenve meglátogatnak téli barátaim és a világ talán legszebb énekeivel, a természet hangjával hálálják meg a téli gondoskodást. Hasonló, szép élményt kívánok Önöknek is.

Ajánlatkérés